COSPLAY

Liburnicon je odavno poznat po čarobnoj ljetnoj atmosferi na otvorenom gdje šarolika grupa cosplayera svih uzrasta i kostima ponosno predstavlja svoj rad okupljenoj publici. I ove godine očekujemo veliki odaziv domaćih i inozemnih cosplayera koji će liburniconska svjetla iskoristiti da bi u punom sjaju zabljesnuli pred stotinama fanova. Ukoliko se i vi želite pridružiti jednoj od najvećih atrakcija našeg festivala, u nastavku donosimo pravila natjecanja:

Na cosplay natjecanje se od ove godine možete prijaviti ISKLJUČIVO PUTEM INTERNETA, tako da ako se slučajno sjetite na samom konu, „Eh, pa mogao/la bih se i ja prijaviti“, to na žalost neće biti moguće… (osim ako ste elf/ica, odnosno u temi kona, ali o tome nešto kasnije).

Također, uvodimo PREJUDGING (predocjenjivanje) kako bismo i vama i nama olakšali žiriranje te se na glavnom nastupu, koji će se dogoditi u subotu navečer, posvetili samim cosplayerima. Dakle, svrha prejudginga je da prilikom samog izlaska na pozornicu stavi veći naglasak na cosplayere, dok se internet prijave uvode radi lakše organizacije prejudginga.

Autor slike: Filip Gržinčić

PREJUDGING

Prejudging će provesti članovi žirija u subotu prije natjecanja. On može uključivati pitanja o izradi kostima i pobliže promatranje dijelova kostima u svrhu utvrđivanja kvalitete kostima. Otvoren je za javnost te je obavezan dio cosplay natjecanja!

Počinje u subotu u popodnevnim satima te traje do 5 minuta po prijavljenom natjecatelju ili grupi.

Natjecatelji na prejudging idu redoslijedom koji će biti objavljen do petka navečer na internetskim stranicama Liburnicona, na službenoj facebook stranici te na oglasnoj ploči. Ukoliko se natjecatelj ne pojavi do kraja prejudginga, bit će diskvalificiran.

PRAVILA

Na natjecanje se može prijaviti bilo tko, no u slučaju da je cosplayer već osvojio nagradu u prijavljenom kostimu, prednost će biti dana drugim natjecateljima. Kostimi koji su u potpunosti kupljeni mogu se natjecati u kategorijama nagrade publike i najbolji performans.

Za cosplay natjecanje morate imati najmanje 14 godina.

Prijaviti se ne mogu: pobjednik natjecanja (najbolji ukupni dojam) prethodne godine te članovi žirija i organizatori natjecanja u tekućoj godini.

Online prijave zatvaraju se u četvrtak 16.08.2018. u 23:59.

Autor slike: Filip Gržinčić

KATEGORIJE

I ove godine u cosplay natjecanju možete osvojiti nagradu u jednoj od 5 kategorija: najbolji ukupni dojam, najbolji kostim, najbolji performans, najbolja grupa, nagrada publike. Nije potrebno istaknuti u kojoj kategoriji se natječete – žiri će dodijeliti nagradu osobi koja najbolje zadovoljava kriterije pojedine kategorije. Nije moguće pobijediti u dvije kategorije, osim u slučaju da se glasovi publike podudaraju s izborom žirija.

Autor slike: Filip Gržinčić

Kategorija najbolji ukupni dojam. U kategoriji najbolji ukupni dojam pobjeđuje najbolji od najboljih. Kriteriji za pobjedu su dobro izrađen kostim i izvršen performans te vrijede svi kriteriji kao u kategorijama najbolji kostim i najbolji performans. Pobjednik ove kategorije ima pravo biti član žirija na Liburniconu 2019.

Kategorija najbolji kostim. U kategoriji najbolji kostim gleda se kvaliteta svih elemenata kostima što uključuje šivanje, crafting, specijalne efekte, izradu propova, bodypaint i drugo. Bitno je i koliko ste dobro prilagodili kostim svojem obliku tijela, urednost šavova, prisutnost detalja i koliko dobro ste kupljenu stvar preobrazili u prop. U ovoj kategoriji cijeni se samostalna izrada kostima i propova te se ne prihvaćaju kupljeni kostimi.

Kategorija najbolji performans. U ovoj kategoriji promatra se performans koji može biti na hrvatskom ili engleskom jeziku (može i na nekom drugom, ali ne garantiramo da ćemo vas razumjeti :D). U slučaju da vam treba audio podrška, pošaljite nam mp3 datoteku u prijavnici. Performans mora trajati minimalno 30 sekundi. Ocjenjuje se uživljenost u lika za vrijeme performansa, no i originalnost. Pustite mašti na volju i pokušajte zabaviti publiku i žiri: možete biti smiješni, ozbiljni, ispričati priču, otpjevati ili otplesati nešto. U ovoj kategoriji ocjenjuju se i samostalno izrađeni i kupljeni kostimi, jer je najbitniji kriterij atraktivan performans.

Vrijeme performansa ograničeno je na 3 minute.

Kategorija najbolja grupa. U ovoj kategoriji pobjeđuje najbolja grupa – žiri će odabrati jednu najbolju grupu po kvaliteti kostima ili po performansu. Kriteriji za pobjedu isti su kao u kategorijama najbolji kostim i najbolji performans. Grupu čine 2-4 cosplayera koji su se zajedno prijavili te se gleda kao cjelina – članovi grupe mogu si međusobno pomagati u izradi kostima te moraju svi zajedno sudjelovati u performansu ukoliko ga imaju.

Kategorija nagrada publike. Kao i svake godine, kostim koji dobije najviše naljepnica za vrijeme trajanja konvencije dobiva nagradu publike. Knjižice za naljepnice možete pokupiti označenoj kutiji na ulazu u cosplay garderobu. Knjižice morate ondje i vratiti do 21:30h u subotu, kako bismo prebrojali glasove.

Autor slike: Filip Gržinčić

A za kraj, ni više ni manje, nego još jedna novost – Mystery cosplay! Nećemo vam puno otkrivati budući da vam je sve „jasno“ iz imena, jedino što ćemo vam reći je da za ovaj cosplay NEMA prijava, s njime ostvarujete pravo na popust na trodnevne akreditacije i poželjno je da budete na konu i u subotu. Mystery cosplay vezan je uz našu ovogodišnju temu – elfove i znajte… every step you take we’ll be watching you 😛

Za sva pitanja i prijedloge javite se voditeljici cosplay natjecanja, Maji, na mail: liburnicon@gmail.com

Vidimo se na Liburniconu!