O NAMA

Liburnicon je festival ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije. Organizator je udruga ‘Kulturni front’ iz Opatije.

 

Prvi Liburnicon održan je 2006. pod imenom Abbacon i tada je to bilo okupljanje tek nekoliko desetaka zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i fantastiku sa šireg prostora grada Opatije. Danas je to festival s više od 1200 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, koji svojim užim i širim programom privlači ljude svih dobi i interesa. U početku je Liburnicon zaživio kao mala ljetna konvencija na Liburniji, da bi se s vremenom pretvorio u festival koji osim svog konvencijskog programa nudi i glazbeni, umjetnički, pa čak i izletnički sadržaj.

Liburnicon se održava u Opatiji, gradu na obali sjevernog Jadrana, smještenom podno planine Učke, a udaljenom svega petnaest kilometara od Rijeke, trećeg grada po veličini u Hrvatskoj. Opatija je predivan je grad naočite arhitekturalne vrijednosti, orijentiran isključivo prema turizmu te se za nju s razlogom kaže da je grad „vila i hotela“.

Svake godine trudimo se dovesti zanimljive predavače, znanstvenike i književnike iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. U dosadašnjem radu posjetili su nas i podržali: dr. sc. Davor Pavuna, akademik Vladimir Paar, arh. Ranko Starac, ugledni astronom Korado Korlević, fizičar dr. sc. Davor Horvatić te mnogi drugi. Osim domaćih istaknutih ličnosti iz svijeta znanosti i književnosti, na Liburniconu su gostovali i istaknuti inozemni gosti kao što su književnici Guy Gavriel KaySteven Erikson, Jacqueline Carey i Cheryl Morgan.

Program Liburnicona objedinjuje edukativni i zabavni sadržaj. U zabavnom programu na različite načine sudjeluju organizatori, volonteri, gosti, izlagači i – najvažnije – posjetitelji. Igre, radionice, predstavljanja, i priredbe dio su sadržaja koji čini razliku između našeg festivala i stranih konvencija. Zabava uz koncert i osvježavajuće pivo, popodnevno kupanje na opatijskim plažama ili pak partija „Giant Settlersa“ između predavanja, ono je što čini naš festival drugačijim od drugih.

U svakom slučaju, Liburnicon je sjajno mjesto za upoznavanje novih ljudi ili obnavljanje starih poznanstava. Odličan je način za provesti konstruktivan i zabavan vikend uz bogati program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe: i oni koji su zainteresirani za sam program festivala, i oni koji žele provesti vrijeme u druženju i igranju raznih stolnih igri ili kupanju i šetnji šumom te Opatijskom rivijerom.

Toliko o nama.

Vidimo se na sljedećem Liburniconu!

 

KAKO DO NAS

Kako do nas1AUTOMOBIL

Ukoliko dolazite automobilom, vjerujemo da ćete se sami snaći u dolasku do Opatije. Osnovna škola ‘Rikard Katalinić Jeretov’ nalazi se preko puta Spara. Mjesto za parking će vas čekati na igralištu škole (besplatan parking), a ukoliko ga nekim čudom prifali, moguće je parkirati u garaži sportske dvorane Marino Cvetković (3 kn / sat).

Čak i ako ne posjedujete automobil, uzmite u obzir da je česta praksa pri posjećivanju ovakvih konvencija dijeljenje prijevoza. Postoji dobra šansa da netko iz vaše okolice također ide na Liburnicon, i rado bi smanjio svoje troškove benzina i eventualno cestarine tako da ih podijeli sa što više suputnika. Na Facebook eventu Liburnicon 2017 možete se dogovarati oko dijeljenja prijevoza.

 

AUTOBUS ili VLAK

Dolazite li autobusom ili vlakom iz Zagreba, Splita ili nekih drugih udaljenijih krajeva, najvjerojatnije ćete redovite prijevozničke veze naći za Rijeku. Ukoliko dolazite autobusom, preporučamo konzultiranje voznog reda na stranicama tvrtke Autotrans, a ukoliko ste za primarno sredstvo prijevoza odabrali vlak, bacite oko na vozni red objavljen na stranicama Hrvatskih željeznica.

Nakon dolaska u Rijeku, trebate uzeti lokalnu liniju broj 32 za Opatiju (kao zadnje odredište često piše Lovran ili Mošćenička draga). Ove linije održava komunalno društvo Autotrolej, na čijim je stranicama moguće naći i vozni red linije 32 (okvirno polazi svakih pola sata za Opatiju, vožnja traje oko 30 minuta, a putna karta kupljena kod vozača – 1 smjer – će vas koštati 16 kn, dok će karta kupljena na kiosku -povratna karta – koštati 26 kn). Najbolje je izaći na autobusnoj stanici kod dvorane Marino Cvetković, odakle će vas stepenice odvesti ravno do dvorišta osnovne škole.

 

TELEPORTACIJA, DISAPARATIRANJE, PUTOKLJUČI

Ukoliko ste se odlučili za najbrži oblik putovanja, nalazimo se na koordinatama 45.343939 sjeverne geografske širine i 14.312741 istočne geografske dužine. Svakako prije polaska provjerite još jednom detalje vezane uz sam put (teleportdisapartiranje), odnosno provjerite s Transporter Chiefom radi li sve kako treba. Nažalost, zbog brojnih obaveza oko organizacije nismo stigli postaviti putoključe, kao ni razraditi upute za dolaske manje konvencionalnim metodama (wind walkshadow walk…)

 

GDJE PRESPAVATI


Opatija je sredinom kolovoza puna turista, tako da smještaj i nije lako naći. Svima željnim komfora i dobrog odmora za što potpunije uživanje u Liburniconu preporučamo da smještaj potraže u nekima

od opatijskih hotela (bit ćemo toliko slobodni i preporučiti Milenij hotele, kao naše višegodišnje sponzore) ili u brojnim apartmanima, studio apartmanima i sobama koje se iznajmljuju u Opatiji.

Za sve ostale, pripremili smo ograničeni broj mjesta za spavanje u našem Dormitoriju, čiju ćemo prijavu ubrzo otvoriti.