Liburnicon je festival ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije kojeg već 13 godina zaredom organizira udruga ‘Kulturni front’ iz Opatije.

Prvi Liburnicon održan je 2006. pod imenom Abbacon i tada je to bilo okupljanje tek nekoliko desetaka zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i fantastiku sa šireg prostora grada Opatije. Danas je to festival s više od 2500 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, koji svojim užim i širim programom privlači ljude svih dobi i interesa. U početku je Liburnicon zaživio kao mala ljetna konvencija na Liburniji, da bi se s vremenom pretvorio u festival koji osim svog konvencijskog programa nudi i glazbeni, umjetnički, pa čak i izletnički sadržaj.

Liburnicon se održava u Opatiji, gradu na obali sjevernog Jadrana, smještenom podno planine Učke, a udaljenom svega petnaest kilometara od Rijeke, trećeg grada po veličini u Hrvatskoj. Opatija je predivan je grad naočite arhitekturalne vrijednosti, orijentiran isključivo prema turizmu te se za nju s razlogom kaže da je grad „vila i hotela“.

Svake godine trudimo se dovesti zanimljive predavače, znanstvenike i književnike iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. U dosadašnjem radu posjetili su nas i podržali: dr. sc. Davor Pavuna, akademik Vladimir Paar, arh. Ranko Starac, ugledni astronom Korado Korlević, fizičar dr. sc. Davor Horvatić te mnogi drugi.

Osim domaćih istaknutih ličnosti iz svijeta znanosti i književnosti, na Liburniconu su gostovali i istaknuti inozemni gosti, od kojih su samo neki:

2011  Guy Gavriel Kay

2012  Steven Erikson

2013  Jacqueline Carey

2014  Ian GibsonGillian PolackShadows of Esteren

2015  Klaudija Čermak

2016  Richard WatsonDmitrij Gluhovskij

2017  Alexander Freed

Program Liburnicona objedinjuje edukativni i zabavni sadržaj. U zabavnom programu na različite načine sudjeluju organizatori, volonteri, gosti, izlagači i – najvažnije – posjetitelji. Igre, predstavljanja, i priredbe dio su sadržaja koji čini razliku između našeg festivala i stranih konvencija. Zabava uz koncert i osvježavajuće pivo, popodnevno kupanje na opatijskim plažama ili pak partija „Giant Settlersa“ između predavanja, ono je što čini naš festival drugačijim od drugih.

U svakom slučaju, Liburnicon je sjajno mjesto za upoznavanje novih ljudi ili obnavljanje starih poznanstava. Odličan je način za provesti konstruktivan i zabavan vikend uz bogati program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe: i oni koji su zainteresirani za sam program festivala, i oni koji žele provesti vrijeme u druženju i igranju raznih stolnih igri ili kupanju i šetnji šumom te Opatijskom rivijerom.

Toliko o nama.

Vidimo se na sljedećem Liburniconu!