Enis Čišić

Art GOH

VIZUALNA MEMORIJA

Prva stvar koja se uči kod crtanja nije kako povući liniju nego kako promatrati oblike u prirodi. Sam čin crtanja pak počinje idejom u našoj glavi tako da je vježbanje vizualne memorije jako bitno za svakog vizualnog umjetnika.

Predavanje će se fokusirati na bitnost vizualne načitanosti kao jednog od čimbenika koji pomaže u razvoju svakog umjetnika te njegovog načina izražavanja. Također, govorit ću o važnosti mapiranja izvora inspiracija kroz svoja osobna iskustva i o tome kako vizualna memorija pomaže u kreativnim procesima.

TKO JE ENIS ČIŠIĆ

Enis Čišić je strip crtač i ilustrator rođen u Sarajevu gdje je i završio Akademiju likovnih umjetnosti. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u reklamnoj industriji na poziciji motion graphic animatora.

Autor  je mnogobrojnih cover ilustracija za domaće i inozemne glazbenike kao i veliki broj stripova i ilustracija objavljenih  u regiji i u svijetu. Među mnogobrojnim radovima svakako treba istaknuti strip adaptaciju priče Karima Zaimovića po scenariju Aleksandra Brezara „Tajna Nikole Tesle“.  Također je autor samostalne izložbe „Frames“- izložbe crteža filmskih kadrova koji su izlagani u umjetničkim galerijama širom regije.

Iako se bavi crtanjem još od djetinjstva, može se reći da je svoju profesionalnu karijeru strip crtača počeo tek nedavno, na festivalu stripa „Mafest“, gdje je potpisao ugovor s velikom američkom izdavačkom kućom Marvel Comics. Enis je do sada imao priliku crtati likove poput  IronMana,  Spidermana, Kapetana Amerike, Hulka te Nicka Furija u stripovima koji su objavljeni na svim jezicima.

Trenutno predaje crtanje i animaciju na Američkom Univerzitetu u Sarajevu.