VILENJACI ARDE

Marko Vasić

  Marko Vasić doktor je veterinarske medicine, zaposlen kao znanstveni suradnik na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Tolkienova književnost i radovi su mu velika strast i najvoljeniji utrošak slobodnog vremena. Posebno zanimljiv mu je Silmarillion zbog najprisutnijih elemenata Tolkienove mitopeje u kojima se vide različiti literarni uticaji na samoga pisca.

   

  VILENJACI ARDE – OD DOLASKA DO PADA

  Ovo predavanje obrađuje dolazak vilenjaka na Ardu, njihove sukobe i rodoubojstva u ratu za Silmarile. Također će biti obrađeni postulati vilenjačkih zakona vezanih za brak i sklapanje zajedništva, te o specifičnosti njihovih (be)smrtnih duša i reinkarnacije, o čemu se Tolkien naširoko bavio u nekoliko dijelova Povijesti Međuzemlja.

   

  IZGUBLJENA PREDANJA I RANE VERZIJE PRIČA IZ SILMARILLIONA

  Ovo predavanje govori o verzijama priča koje nisu ušle u Silmarillion, već su u fragmentima rasute po Tolkienovim rukopisima koje je tokom 30 godina od piščeve smrti uobličavao njegov sin Cristopher te ih objavio u okviru dvanaest tomova „The History of Middle Earth“. Bit će riječi o kosmogonijskim temama: stvaranju Arde i Eäe, o ranim verzijama priča o drveću Valinorskom, Suncu i Mjesecu, o kovanju silmarila, prvoj verziji priče o Berenu i Lúthien te nešto izmjenjenoj povjesti o Thingolovoj smrti.