Predstavljanje nakladničke kuće Mitopeja

Vladimir Cvetković Sever

U subotu 18. kolovoza 2018., od 16.30, na Liburniconu će se predstaviti nova hrvatska nakladnička kuća Mitopeja, posvećena naslovima lijepe književnosti nadahnute mitom.
Mitopejina izdanja često se svrstavaju u žanr fantastike: najveća knjižara na svijetu, Amazon, proglasila je tako roman Katherine Arden Medvjed i Slavuj najboljim djelom fantastike u 2017. godini, dok su prepričani nordijski mitovi iz pera Neila Gaimana, objavljeni kao Nordijska mitologija, na istom popisu zauzeli drugo mjesto.
Obje knjige su, naravno, daleko više: Medvjed i Slavuj, kao prvi dio trilogije Zimska noć, spreže rusku povijest i bajkovitu tradiciju sa slavenskom mitologijom kroz fascinantan lik Vasilise Petrovne, djevojke obdarene vidom, koja nastoji pronaći vlastiti put u svijetu gdje je ženama sudbina unaprijed zadana. Nordijska mitologija, s druge strane, prepričava baštinu koja se kroz stoljeća gotovo posve izgubila riječima pisca koji je u djelima poput Sandmana ili Američkih bogova već duboko zahvaćao iz vrela nordijske tradicije. Katherine Arden je debitantica, a Neil Gaiman veteran. Oboje su majstori koji oplemenjuju i nadilaze usku definiciju žanra.
To vrijedi i za trećeg pisca inicijalnih naslova Mitopeje, Sir Kazua Ishigura, ovjenčanog Nobelovom nagradom za književnost za 2017. godinu. Njegov roman Pokopani div smješten je u Britaniju nakon smrti kralja Arthura, zemlju prekrivenu izmaglicom povijesnog zaborava, u kojoj se jedan vremešni bračni par sjeti da je nekoć imao sina, pa ga krene pronaći. Ali ma koliko da se protagonistima činilo da vide ogere, piksije, fantastične zvijeri, pa i jednu zmajicu, Pokopani div priča o kušnjama koje desetljeća donose jednoj postojanoj ljubavi, baš kao i o načinima na koje civilizacije pamte i zaboravljaju najružnije epizode svoje prošlosti. Mitopeja će kroz naredne godine objaviti cjelokupan opus Sir Kazua.
Na predstavljanju na Liburniconu bit će dostupna ova tri naslova: Pokopani div i Medvjed i Slavuj u ostatku inicijalnih luksuznih naklada od 500 primjeraka, hvaljenima među kolekcionarima lijepe knjige u Hrvatskoj i diljem svijeta, a Nordijska mitologija – koja se u luksuznom izdanju rasprodala – u kvalitetnom mekom uvezu, također šivanom, s FSC certifikatom.
Osnivač i kućni prevoditelj Mitopeje, Vladimir Cvetković Sever, kroz karijeru je preveo desetke pisaca, a sprijateljio se s Jonathanom Stroudom prilikom rada na četiri romana o džinu Bartimeju. Stoga će mu biti posebno zadovoljstvo moderirati oba panela na kojima Stroud sudjeluje, u petak i subotu.
I, za kraj – Mitopeja se financira isključivo prodajom, tako da neće biti sajamskih popusta. Nasreću, cijene su pristupačne: meko izdanje Nordijske mitologije stoji svega 100 HRK, dok su luksuzna izdanja 150 HRK, odnosno 225 HRK sa zaštitnom kutijom. Rokovnik Nordijske mitologije (gotovo rasprodan) je 50 HRK, a rokovnik Medvjeda i Slavuja 30 HRK. Rokovnici neće ići u dotisak.
Sljedeću premijeru Mitopeja održava 28. kolovoza u Vinkovcima.