Teatar Oz – predstava Ključarica

  „Ključarica“ (Priča čuvarica) je pripovjedno-lutkarska predstava za djecu predškolskog i školskog uzrasta, ali i za sve druge uzraste ljubitelje hrvatske predaje i baštine. Zamišljena kao intimna interaktivna predstava, tkana čistom dječjom igrom i poetskom atmosferom te glazbom kraja iz kojeg dolazi priča. Koncipirana je kao kazališno „buđenje svih osjetila“ u kojem se isprepliću pripovijedanje, lutkarstvo, gluma, glazba, mirisi i okusi stvarajući jedno malo veliko kazalište uhvaćeno u trenutak magije u našem pokušaju oživotvorenja hrvatskih bajki, legendi i predaja.

  Predstavu, osim vlastitih autorskih songova, obogaćuje i glazba etno skupine „Veja“. Svaku priču likovno je oblikovao jedan/na od renomiranih likovnih umjetnika/ca. Priča koja će se uprizoriti ovisi o ključu koji odaberete. U jednom uprizorenju u trajanju od oko 35 minuta možete pogledati/otključati 1-2 priče. Tu možete pronaći Malu vilu, Djevojku iz ružmarina, Legendu o Šparožnoj jami (Kastav), Legendu o stijeni kod Kraja, Rusalku, Priče o hrvatskim divovima i druge.

  TEATAR OZ je profesionalno neovisno kazalište osnovano 2007. godine s ciljem promoviranja i popularizacije kazališne umjetnosti za djecu i mlade. Posebnost „Oza“ je da predstave nastaju iz dugogodišnje glazbene i iskustvene pedagoške prakse kroz glazbeno-scenski rad sa djecom i za djecu. Teatar Oz se u svojih devet godina postojanja pozicionirao kao inovativno kazalište prepoznatljivog umjetničkog izraza i kazališne poetike, visokoestetizirano kazalište koje na svijet gleda kroz „dječje naočale“ promišljajući na poseban način.

  Osnivači kazališta i njegovi umjetnički voditelji su Anton Železnik i Mihaela Sirotnjak Železnik koji okupljaju mlade, profesionalne glumce i autore, samostalne umjetnike, pedagoge, studente, pjesnike i renomirane glazbenike u svrhu stvaranja alternativnih i kreativnih projekata za djecu i mlade. Teatar je to u kojem je kvaliteta predstava na prvome mjestu i koje je do sada svojim programima i visokoprofesionalnim pristupom radu podiglo standarde kazališne ponude za djecu.

  Teatar Oz u travnju 2015. službeno otvara vrata svog „Najmanjeg kazališta na svijetu“ u Brseču u sklopu 4. Festivala Neovisnih kazališta Republike Hrvatske – FEN festivala te tako dobiva svoje stalno mjesto za djelovanje.„Najmanje kazalište na svijetu“ jedinstveni je multidisciplinarni art projekt na ovim prostorima – malo kazalište u gradiću od stotinjak stanovnika koje kontinuirano djeluje i dovodi u goste domaće i strane umjetnike te održava predstave iz vlastite produkcije.

  Predstave iz stalnog repertoara Teatra OZ sudjelovale su na brojnim festivalima: MDF – međunarodni dječji festival Šibenik / FEN – festival profesionalnih neovisnih kazališta Republike Hrvatske, Opatija / Dani hrvatskog jezika i kulture, Trst / Cest is d’ Best, Zagreb / OGFB – Ogulinski festival bajke / KID-aj, Karlovac / Teatar na Pjaceti, Cres / Kastafsko kulturno leto / Legendfest / Mala glagoljaška akademija, Roč / Labin Art Republika / Festival vizualnog kazališta, Labin i dr.